Διαγνωστικό Κέντρο Υγεία Λασιθίου
Ultrasound Section Babies Ygeia Lasithiou

Τμήμα Υπερήχων σε Μωρά για Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου

Υπερηχογραφήματα Ισχίων σε μωρά για Αναπτυξιακή Δυσπλασία

Τι  είναι η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου: 

Η αναπτυξιακή δυσπλασία ισχίου είναι η διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης της άρθρωσης του ισχίου της άρθρωσης δηλαδή που ενώνει τον κορμό με τα κάτω άκρα. 

Με τον όρο αυτό περιγράφεται ένα ευρύ φάσμα ανωμαλιών του ισχίου, από την ήπια δυσπλασία της κοτύλης, μέχρι τη βαριά δυσπλασία που έχει ως συνέπεια το εξάρθρημα  (απώλεια κεφαλής του μηριαίου οστού με την πραγματική κοτύλη).   

Είναι συχνή  πάθηση η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου;  

Πριν ξεκινήσει η εφαρμογή των προγραμμάτων συστηματικού υπερηχογραφικού ελέγχου των νεογνών/ βρεφών, η συχνότητα της πάθησης υπολογιζόταν ανάμεσα σε 0,07% και 0,15%. Μετά την έναρξη των προγραμμάτων διάγνωσης με υπερήχους διαπιστώθηκε ότι η εμφάνιση της πάθησης είναι συχνότερη και υπολογίζεται πλέον μεταξύ 0,25% και 2,5%  

Πονάει το μωρό με αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου;  

Το μωρό με αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου δεν πονάει, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αντιδρά στην κλινική εξέταση του παιδιάτρου ή να είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια της υπερηχογραφικής εξέτασης. 

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένα μωρό να έχει αυξημένη πιθανότητα να πάσχει από αναπτυξιακή δυσπλασία; 

Τα μωρά στα οποία υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, τα κορίτσια συχνότερα από τα αγόρια, εκείνα που κατά το τελευταίο δίμηνο της εγκυμοσύνης  ήταν σε ισχιακή θέση ή ήταν μειωμένο το αμνιακό υγρό στο σάκο και αυτά που έχουν διαταραχές στο υπόλοιπο μυοσκελετικό σύστημα  (ριαβοποδία, βλαισοποδία, συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο κλπ) εμφανίζουν αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου συχνότερα. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα που μας δίνει η υπερηχογραφική εξέταση είναι η έγκαιρη διάγνωση. Είναι απαραίτητο μέχρι το δεύτερο-τρίτο μήνα να έχουν ελεγχθεί όλα τα μωρά, νωρίτερα δε αυτά που εμφανίζουν ευρήματα από την κλινική εξέταση. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλά από τα μωρά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους θα έχουν ένα  ανώριμο ισχίο που από μόνο του θα ωριμάσει φυσιολογικά και θέλοντας παράλληλα να μειώσουμε τις άσκοπες επανεξετάσεις , θεωρούμε ότι ένα μωρό που δεν έχει παθολογικά ευρήματα από την κλινική εξέταση ή παράγοντες κινδύνου, μπορεί να εξετασθεί με ασφάλεια γύρω στις έξι εβδομάδες.  

Με ποιον τρόπο γίνεται η εξέταση; Θα πονέσει το μωρό;   

Η εξέταση γίνεται με τη βοήθεια υπερήχων και είναι απόλυτα ανώδυνη και ασφαλής 

Η διάρκεια της εξέτασης είναι συνήθως 5-10 λεπτά. 

Τι γίνεται αν βρεθεί κάποιο πρόβλημα; απαιτείται θεραπεία;  

Εξαρτάται από το πρόβλημα. Αν πρόκειται απλά για μια ανωριμότητα της άρθρωσης, ενδέχεται να χρειαστεί να επαναλάβουμε την εξέταση μετά από μερικές εβδομάδες, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι η πορεία ωρίμανσης του ισχίου είναι φυσιολογική  Αν η διαταραχή είναι σοβαρότερη θα ενημερωθεί άμεσα ο παιδίατρος σας ώστε να σας παραπέμψει σε ειδικό ορθοπεδικό με εμπειρία στην αντιμετώπιση της αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου. Ακόμα και στην περίπτωση αυτή η έγκαιρη διάγνωση δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με τη βοήθεια ειδικού κηδεμόνα ειδικά σε μωρά έως 6 μηνών. 

Συμπερασματικά 

Είναι προφανές ότι η έγκαιρη διάγνωση κατά τη νεογνική και βρεφική περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος είναι απαραίτητος γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να διαγνώσουμε περιστατικά δυσπλασίας που σε αντίθετη περίπτωση θα έμεναν αδιάγνωστα. 

Υπεύθυνος για τις υπερηχογραφικές εξετάσεις ισχίου σε νεογνά-βρέφη είναι ο κ. Κων/νος Χλαπουτάκης, Ακτινολόγος  με πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή της υπερηχογραφίας για τη διάγνωση της αναπτυξιακής δυσπλασίας του ισχίου. 

‘Εχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια υπερηχογραφίας ισχίου εντός και εκτός Ελλάδας και έχει συγγράψει ξενόγλωσσες εργασίες και βιβλία για το αντικείμενο αυτό.  

Παράλληλα από το 2022 συντονίζει τη δράση διεθνούς επιστημονικής ομάδας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της αναπτυξιακής δυσπλασίας ισχίου (ICODE).  

Cookie SettingsCookie Settings
espa banner